Πώς νιώθει μετά από μία αλληλεπίδραση μαζί σας ένα μέλος της ομάδας σας; Γεμάτο ενέργεια ή κουρασμένο; Ενθουσιασμένο ή απογοητευμένο; Η απάντηση σας έχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τη δέσμευση και απόδοση της ομάδας σας, αλλά και με την ευεξία των μελών της, ακόμα και με την ποιότητα των σχέσεων τους με το οικογενειακό τους περιβάλλον. Αυτό αποδεικνύει σύγχρονη έρευνα στα ηγετικά στελέχη 90 οργανισμών 1, ενώ σύμφωνα με φετινή μελέτη σε 10 χώρες, ο αντίκτυπος των προϊσταμένων στην ψυχική υγεία είναι ίσος με του/της συζύγου 2.
Και τι κλίμα επικρατεί στην ομάδα σας; Οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται ο ένας τον άλλο; Είναι ειλικρινείς; Αξιοποιούν τα ταλέντα τους; Ενώνονται από ένα κοινό σκοπό; Βρίσκουν εμπιστοσύνη και νόημα στο εργασιακό περιβάλλον; Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτοί οι τρόποι αλληλεπίδρασης εξηγούν το 50% της διαφοράς στην απόδοση των ομάδων (οικονομικά KPIs), αλλά και προβλέπουν το επίπεδο διακράτησης 3. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Project Aristotle της Google, που αναζήτησε τί κάνει την τέλεια ομάδα, ερευνώντας 180 ομάδες, ανέδειξε ότι σημασία δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των μελών, αλλά ο τρόπος αλληλεπίδρασης τους και κυρίως η ψυχολογική ασφάλεια, η εμπιστοσύνη και το νόημα 4.
Με όλα αυτά θέλουμε να τονίσουμε ότι η υγεία, ευεξία, ευημερία στο εργασιακό περιβάλλον είναι κυρίως συλλογική υπόθεση. Είναι διάσταση της κουλτούρας, όπως διαμορφώνεται από τις αξίες και τα πιστεύω που καθορίζουν αποφάσεις και συμπεριφορές, με τη συμμετοχή όλων και ιδιαίτερα των ηγετικών στελεχών. Αυτή είναι μια οπτική γωνία που συμβαδίζει απόλυτα και με τη δική μας μακρά εμπειρία σε οργανισμούς και την οποία υποστηρίζουμε μέσα από την προσέγγιση μας.
Τι σημαίνει, λοιπόν, πρακτικά αυτή η οπτική γωνία; Ιδιαίτερα σε μία εποχή που μέσα από τεράστιες προκλήσεις έχουμε προτεραιοποιήσει την προσωπική μας ευτυχία και έχουμε νέες προσδοκίες, που καθορίζουν τις επαγγελματικές μας επιλογές και τη δέσμευση μας; Σημαίνει ότι η ανάπτυξη προγραμμάτων well-being χρειάζεται να συμβαδίζει με την εξέλιξη της οργανωσιακής κουλτούρας.
Είναι ενθαρρυντικό ότι όλο και περισσότεροι οργανισμοί προσφέρουν δυνατότητες, εμπειρίες και εργαλεία που υποστηρίζουν την υγεία, ευεξία, ευημερία των εργαζομένων σε όλο και περισσότερα επίπεδα. Προγράμματα ιατρικής φροντίδας, ψυχολογικής υποστήριξης, άσκησης, διατροφής, επιμόρφωσης, κοινωνικής προσφοράς κτλ. είναι πολύτιμα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται και προσφέρουν ολοκληρωμένη φροντίδα και ευκαιρίες καλλιέργειας της ευτυχίας των εργαζομένων.
Παράλληλα, είναι αναγκαίο να εξετάσουμε πώς η νοοτροπία και οι πρακτικές στον οργανισμό μας συμβαδίζουν με την ανθρωποκεντρική προσέγγιση, που προτεραιοποιεί τους εργαζομένους και την ευημερία τους και έτσι πετυχαίνει υψηλότερη δέσμευση και απόδοση. Αν δεν το κάνουμε, είναι πιθανό ότι αρνητικές συμπεριφορές και τρόποι αλληλεπίδρασης θα ακυρώνουν τη θετική επίδραση ενός προγράμματος well-being και θα το καθιστούν ανεπίκαιρο.
Έτσι, το well-being γίνεται πραγματικότητα με μία προσέγγιση που αποσκοπεί στην υποστήριξη κάθε εργαζομένου προσωπικά, αλλά και στην καλλιέργεια θετικών πρακτικών σε επίπεδο ηγεσίας και ομάδων, με στόχο τη δημιουργία μιας κουλτούρας εμπιστοσύνης, υψηλής ενέργειας και νοήματος. Είναι αισιόδοξο ότι μέσα από τις συνεργασίες μας και τα βιωματικά εργαστήρια που έχουμε υλοποιήσει, βλέπουμε ενδιαφέρον στους οργανισμούς για όλα αυτά τα επίπεδα θετικής κουλτούρας, που είναι και οι κύριοι «μοχλοί» προόδου, ώστε να ξεχωρίζουν ως εργασιακά περιβάλλοντα και ως ιδιαίτερα επιτυχημένες επιχειρήσεις.
ΠΗΓΕΣ
1"Relational energy at work", Owens, Baker, Sumpter, Cameron, Journal of Applied Psychology, June 2015
2The Workforce Institute at UKG, 2023
3"Effects of Positive Practices on Organizational Effectiveness", Cameron, Mora, Leutscher, Calarco, The Journal of Applied Behavioural Science, August 2011
4"What Google learned from its quest to build the perfect team", Charles Duhigg, The New Yok Times magazine, February 2016